dinsdag 22 januari 2019

Hannah hakt de knoop door

Hannah hakt de knoop door


Hannah keek nog eens naar het model dat kaarsrecht voor de groep op een stoel zat en dat wat onwennig de ruimte in keek. Het leek op zich best wel een aardige vrouw. Maar haar kleding die bestond uit een roze coltrui en een spijkerbroek was verre van inspirerend. Zeker niet in combinatie met die stijve houding met beide handen gevouwen in de schoot. "Een typische houding van een beginnend model", zo had Hannah wel eens gehoord. Het zou best kunnen. Je kwam deze houding wel vaker tegen.

Degene die de modellen regelde had al verteld dat het model was aanbevolen door degene die drie weken geleden geweest was. "Ze had snel geld nodig", zo had ze verteld en de modellenregelaar was zo aardig geweest om haar uit te nodigen om haar zo wat te laten verdienen. Maar ja, dat gebeurde wel erg vaak de laatste tijd. Hannah keek weer eens op haar horloge. Was het al pauze?


Na afloop deelde Hannah haar lichte ongenoegen met andere modeltekenaars. Niemand was er echt blij mee. Maar het was ook weer niet zo erg dat je er een probleem van ging maken. Aan de andere kant, iedereen tekende hier toch voor zijn plezier? En dan mocht je toch ook best wat plezier hebben? En je niet staan te vervelen?

"Ervaren modellen krijgen we hier toch niet", zo sprak één van de tekenaars. "Die zitten of nokvol geboekt, soms al weken en maanden van te voren, of ze beginnen voor zichzelf. Dat zie je ook steeds meer.". "Ja, maar die modellen zijn wel veel leuker om te tekenen", zei Hannah. "Dat moet toch niet zo moeilijk te regelen zijn?".

Ze herinnerde zich dat ze een tijdje geleden op Facebook een advertentie van zoiets tegengekomen was. Een model dat zelf sessies organiseerde. Iets met een model aan huis of zoiets. Hannah tikte voor de aardigheid eens een paar woorden in de zoekbalk van facebook. En ja, daar was het al. "Model aan Huis" Ofwel https://www.facebook.com/modelaanhuis

Hannah las met stijgende verbazing wat er allemaal wel niet mogelijk was. En hoe gemakkelijk het allemaal te regelen was. Het stelde niets voor. Alles kon, niets moest. Dat zoiets bestond!

Er was naast Facebook kennelijk ook een website en nieuwsgierig of daar nog voor meer informatie zou staan ging ze naar http://modelaanhuis.nl.blogspot.com

"Modeltekenen aan huis is ideaal! Vooral als u eens iets anders zoekt",
 zo stond er boven de pagina. "Nu, dat klopte wel." bedacht Hannah bij zichzelf. Wat afwisseling zou zeker geen kwaad kunnen. Ze zou het eens aan een paar collega-tekenaars voorleggen bij de volgende sessie. Want eigenlijk was dit toch wel waar ze naar op zoek was. En dat het allemaal zo volledig voor je geregeld werd, dat had ze al helemaal niet verwacht.

Een week later ging ze weer naar haar avondje modeltekenen. En enthousiast vertelde ze wat ze ontdekt had. Natuurlijk kwamen er direct vragen. Wie zorgde er dan voor de ezels? En wie had er een kacheltje voor het model als dat ongekleed poseerde? En een paar geschikte lampen? Die heeft ook niet iedereen.

Hannah stelde iedereen gerust. Volgens de website werd overal voor gezorgd. Zelf had ze een woonkamer waar best 5 mensen konden staan met een ezel. Dan waren ze de man een tientje kwijt voor een geweldige tekenavond met een ervaren model dat volgens de beschrijving niet snel voor een uitdaging opzij ging. "Nu, daar zag ze ook niet naar uit", dacht Hannah die ook de website http://em-ha-em-art-productions.nl/high5models/henriette al eens bekeken had.

Er meldden zich al direct spontaan vier mensen aan die het wel eens wilden proberen. Wat hadden ze tenslotte te verliezen? Een tientje als het niet beviel? Nu, dat was te overleven. Ze spraken af dat Hannah de volgende dag direct contact op zou nemen.  Er was een e-mailadres beschikbaar en een telefoonnummer.

Een week later had de eerste sessie plaatsgevonden en keek iedereen terug op een zeer geslaagde ochtend. Met een model dat zich als een soort kameleon aan allerlei vragen en wensen aan leek te passen. Dat dit ook mogelijk was. Het was een complete eyeopener.

Maar één ding wist Hannah zeker: Dit was beslist niet de laatste keer geweest.

Dat tekenen naar levend model zo leuk en zo bijzonder kon zijn.

Alles samengevat:

U regelt een ruimte en (eventueel) meer tekenaars.

Ik regel de rest.

Is dat ideaal of niet?