dinsdag 22 januari 2019

Klaas tekent dynamisch naar model

Klaas tekent dynamisch naar model


Klaas kwam op een verjaardag naast een hem onbekende dame te zitten. En al snel waren ze in een levendig gesprek gewikkeld. Ze ontdekten al snel dat ze een gezamenlijke hobby hadden, namelijk het tekenen naar levend model. Liesbeth, zoals ze bleek te heten vertelde honderduit over een nieuw model dat ze op hun tekenclub hadden gekregen.

Dat model beheerste een techniek die dynamisch modeltekenen werd genoemd. Klaas had er nog nooit van gehoord. Liesbeth vertelde dat het veel gedaan werd tegenwoordig. Er was zelfs een website van. http://dynamisch-modeltekenen.blogspot.nl. Het kwam er eigenlijk op neer dat het model een groot aantal zeer korte poses aannam over een periode van een half uur of een uurtje.


"Oh, maar dan doen wij ook hoor", zei Klaas. "Poses van 10 minuten of van een kwartier. Best kort". Liesbeth begon te lachen. "Weet je wat kort is bij dynamisch modeltekenen? Denk maar aan een seconde of vijftien. Dus geen vijftien minuten maar 15 seconden. En weet je? Het is ontzettend leuk en leerzaam om te doen. Maar het is slopend. Ook voor het model trouwens."

"Ja, maar in 15 seconden kun je toch niets uitwerken?", probeerde Klaas het nog een keer. "Nee, natuurlijk niet", zei Liesbeth. "Maar dat is ook niet de bedoeling. Je moet de essentie van de stand vastleggen in een paar lijnen. En dat is inderdaad lastig. Maar het dwingt tot snel kijken en de eerste indruk vastleggen met maar een paar lijntjes.".

Klaas zag met plezier hoe enthousiast zijn buurvrouw was en besloot om het in zijn eigen tekenclub eens aan te kaarten. Maar daar was men duidelijk minder enthousiast. Sterker nog, men vond het maar onzin. En al helemaal niet iets om een keer uit te gaan proberen. Stel dat ze het niet leuk zouden vinden. Wat dan? Klaas gaf het op. Dit ging hem niet lukken.

Hij besloot de website die Liesbeth hem gegeven had eens op te zoeken. Want het model dat dit dynamisch modeltekenen organiseerde scheen ook bij mensen thuis te werken. Althans dat had Liesbeth verteld. En na even zoeken op internet vond Klaas het. http://modelaanhuis.blogspot.nl  En er stond zelfs bij dat hierbij ook het dynamisch modeltekenen mogelijk was. Hé. Dat was een leuke mogelijkheid.

Klaas nam contact op en hoorde van het model (Dat Henriëtte bleek te heten) dat ze dit dynamisch modeltekenen steeds vaker ging doen. Het idee kwam oorspronkelijk voort uit het poseren voor cursussen animatietekenen, zo vertelde ze.

En ze wist heel goed dat er door sommige tekenaars heel bedenkelijk naar gekeken werd. Maar ook dat eigenlijk elke club enthousiast was als ze het eens geprobeerd hadden. Het bleek altijd leuker te zijn dan men gedacht had. Er bleken nog andere varianten te zijn. Zoals bewegingen met bevriezing in de stand. Of herhalende standen die steeds terugkwamen.

Klaas wilde het allemaal wel eens proberen. Maar 2,5 uur? Dat vond hij voor een eerste keer wel erg lang. Maar dat was geen probleem vertelde Henriëtte. Want dan zouden ze eerst een uurtje snelle standen gaan doen om daarna over te gaan op een paar langere standen. Dan kon Klaas het eens uitproberen.

Klaas had wel gemerkt dat er op de tekenclub enkele mensen waren die het wel eens wilden proberen. En hij nodigde iedereen bij hem thuis uit. Het model zou ezels, een kacheltje en lampen regelen. Dat zat allemaal bij de prijs in.

De avond werd een groot succes. Het eerste uur met de snelle standen was voorbij voor iedereen er erg in had. Eigenlijk waren de poses daarna best lang. Nou ja, zo kwam dat nu bij iedereen over. Het wende kennelijk snel, die standen die elkaar zo vlug opvolgden.

Én een ding spraken de aanwezigen af: De volgende keer gingen ze net zo lang op de andere leden inpraten tot die het dynamisch modeltekenen ook een uit gingen proberen. Want dat was echt de moeite waard om te doen. Dat had iedereen nu wel ontdekt.

Die Liesbeth had het echt bij het rechte eind gehad en ze had niets teveel verteld. Dat was Klaas nu wel duidelijk geworden

 

 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 



 Dit blog maakt deel uit van het netwerk van Jetje's Art Fun
 
Alles samengevat:

U regelt een ruimte en (eventueel) meer tekenaars.

Ik regel de rest.

Is dat ideaal of niet?