Waarom ik "Model aan Huis" heb opgezet

U regelt een ruimte en

 (als u dat wilt) meer tekenaars

Ik regel de rest

 

Modeltekenen is een ontzettend leuke hobby

Inderdaad. Modeltekenen is een leuke hobby. Geen eenvoudige hobby misschien, maar voor veel mensen wel ontspannend en eens iets heel anders dan de dagelijkse bezigheden.

Achteruitgang

En toch zie je de laatste jaren een snelle achteruitgang. Het aantal clubs dat wegens een tekort aan deelnemers stoppen moet is groot. Het aantal deelnemers per club neemt dan ook heel snel af. Veel clubs zijn daardoor niet rendabel meer en (moeten) stoppen.

Een zeer voorname reden van vertrek die eigenlijk toch het meest wordt genoemd? Men voelt zich niet meer thuis.

Het modellenprobleem


Als zeer ervaren kunstmodel hoor ik veel. Mensen zien me vaak als de neutrale persoon waar ze in de pauze of via Facebook nog wel eens iets tegen kunnen zeggen. En dat kunnen ze ook. Alles blijft altijd onder ons. Maar er komt wel een algemeen patroon uit tevoorschijn. En dat patroon hoeft natuurlijk niet geheim te blijven.

De basis van dat patroon is, dat men het te vaak niet eens is met de keuze van de modellenregelaar. De modellen inspireren niet, zitten er overduidelijk voor het geld en geloven het verder wel. De meer ervaren, wél betrokken en gedreven modellen worden weggedrukt door zeer opdringerige modellen die met een zielig verhaal inwerken op de goedheid van de organisatie. Dat is prima en mooi van de modellenregelaars maar het kost ze wel klanten. En bij velen zelfs de hele club of opleiding.

Veel cursisten geven de voorkeur aan een ervaren model dat men kent. Je moet modellen heel vaak getekend hebben voor je het model echt kent. Sommige kunstenaars doen hun hele kunstzinnige leven met hetzelfde model. Maar deze cursisten zien zichzelf als roepende in de wind. Het is verbazend hoe vaak ik de vraag krijg “wanneer ik weer eens een keertje kom”. Maar in de praktijk wordt je soms maar eens in de paar jaar gevraagd en de meer ervaren modellen dringen zich echt zelf niet op. Dat hebben ze niet nodig. Er is voor ervaren modellen meer dan genoeg werk.

En de gevonden oplossing

Het is tegenwoordig niet zo gebruikelijk meer om mensen ergens op aan te spreken als je het er niet mee eens bent. Je gaat gewoon weg. En dat is dan ook precies wat je nu vaak ziet gebeuren.

Men gaat zelf kleinschalige clubjes formeren waar men gewoon aan huis gaat werken met modellen die men wel wil hebben, met thema’s die men zelf wil. Ik kan uit ervaring zeggen dat het om een snel groeiende trend gaat.

Ik heb al heel wat uitgeruimde zolders en huiskamers met aan de kant geschoven meubilair gezien het laatste jaar. Een bijkomend voordeel door de kleinschaligheid is, dat het gewoon heel gezellig is en dat zie je terug in de resultaten.

Er doen zich alleen een paar organisatorische problemen bij voor:
 • Men heeft geen ezels, geschikte lampen en kachels voor het model.
 • Men heeft weinig ervaring met het vinden en benaderen van goede modellen
 • De modeltekenclubs zijn voor buitenstaanders die ook graag mee zouden doen gewoon niet te vinden. Ze staan domweg nergens vermeld.
 • Iemand die een modeltekenclubje wil opzetten heeft vaak moeite om gelijkgestemde deelnemers te vinden. 
 • Niet iedereen wil direct "in het diepe geworpen" worden met een volledig ontkleed model. 


Model aan huis stelt deze website ter beschikking waar tekenaars zich in kunnen schrijven voor deelname aan een tekensessie.  Uiteraard worden sessies daar aangekondigd met een inschrijfmogelijkheid. Daarnaast kan er via deze site een gegarandeerd goed en betrouwbaar model geregeld worden.

We gaan eerst eens proefdraaien met één zeer ervaren model. Zodra blijkt dat het concept voldoende levensvatbaar is gaan we dat natuurlijk uitbreiden met meerdere modellen, bij voorkeur modellen met een zekere specialisatie.

We gaan natuurlijk via verschillende kanalen uitgebreid ruchtbaarheid geven aan dit concept zodat geïnteresseerden elkaar ook gemakkelijker kunnen vinden.

er wordt een
 modernere ezel
meegenomen

Complete service

Het model zorgt in elk geval voor:


 • 5 lichte maar goed bruikbare ezels
 • 5 tekenborden die als tafelezel zijn te gebruiken
 • een led-bouwlamp
 • een ventilatorkacheltje in de winter.


Niet iedereen heeft nu eenmaal vijf ezels op zolder staan. Deze service kan in de toekomst wel per model verschillend zijn maar dat vindt u dan bij de beschrijving van het model terug. Bij de keuze van een model kunt u daar dan rekening mee houden. Want dit zal ook niet voor iedereen even belangrijk zijn.

En de docent dan?

De aanpak van Model aan Huis is in eerste instantie bedoeld voor tekenaars die zonder docent kunnen werken. Kunt u nog niet zelf uit de voeten, dan is Model aan Huis helaas nog niets voor u. Maar het is wellicht  mogelijk om iemand in te huren. Maar dat kost dan uiteraard wel de kosten van de docent extra en het lijkt dan ook meer geschikt voor een iets grotere groep in verband met de kosten. We beschikken over een groot netwerk van docenten en daar zit vast wel een geschikte bij die over te halen is.We kunnen daarover overleg hebben.

Ben je dan geen concurrent van de vele bestaande opleidingen?

Nee, integendeel. Mensen die een goede opleiding zoeken moeten niet bij Model aan Huis zijn maar inderdaad naar een opleiding gaan. We beschikken over een groot netwerk van docenten waar we belangstellenden naar door kunnen sturen. Overigens kan model aan huis prima fungeren als "oefengroep" bij een opleiding voor mensen die in winter en zomerstops hun vaardigheden bij willen houden. Dat zien we nu ook al regelmatig gebeuren.


Samenvatting

De organisator regelt:

 • de plaat en datum/tijd voor de sessie, 
 • de deelnemers als de organisator dat wil, 
 • de koffie


Het model regelt: 

 • ezels, tekenborden
 • licht
 • kacheltje bij ongeklede modelsessies

Thema, kleding etc wordt in overleg tussen organisatie en model bepaald.

En nu verder!  Kies uit: